Fotovoltaické panely: 7 tipů pro zodpovědnou investici

Fotovoltaické panely
ILUSTRACE: Geotermie.cz

Investovat do domácí fotovoltaické elektrárny může na první pohled vypadat jako výhodný krok s rychlou návratností. Nabídky slibující vrácení investice během pěti až sedmi let mohou být lákavé, zvláště pokud jsou doplněné o dotace. Přesto experti varují, že skutečná výhodnost takové investice není zaručena a závisí na řadě proměnných.

Nezbytné bateriové úložiště

Podle Zdeňka Matějovského, jednatele společnosti Geocore, je klíčové pamatovat na to, že „fotovoltaika bez správného úložiště může být nevýhodnou investicí.“ Toto tvrzení zdůrazňuje důležitost úložiště energie, které umožňuje efektivní využití vyrobené elektřiny i v dobách, kdy slunce nesvítí.

Sliby versus realita

Falešné sliby o extrémně krátké návratnosti jsou častým znakem nabídek, které mohou zákazníky zmást. Alice Horáková, tisková mluvčí Skupiny ČEZ, upozorňuje, že „průměrná návratnost se dnes pohybuje kolem deseti let, ale i to je jen orientační údaj.“

Důležité je proto nechat si od dodavatele předložit konkrétní výpočty, které berou v úvahu aktuální spotřebu a energetické náročnosti domácnosti.

Balíčková řešení

Mnoho společností nabízí tzv. balíčková řešení, která mohou být sice cenově výhodná, ale technicky neadekvátní. Často neodpovídají skutečným potřebám domácnosti a jejich výkon je nepřiměřeně dimenzován vzhledem k reálné spotřebě.

„Není neobvyklé, že systémy s balíčkovými řešeními mají v praxi nižší účinnost, než bylo slibováno,“ komentuje Radim Gabriš z Fenix Trading.

Fotovoltaické panely
ILUSTRACE: Geotermie.cz

Vybírejte pečlivě

Při výběru dodavatele je nezbytné vybírat s ostražitostí. Je dobré kontrolovat reference, zkušenosti předchozích zákazníků a kvalitu poskytovaných služeb. „Neméně důležitá je i poprodejní podpora a servis,“ doplňuje Zdeněk Matějovský.

Solární panely: kontrola a údržba

Solární panely podléhají přirozenému stárnutí, což může snižovat jejich efektivitu. Pravidelná kontrola a údržba jsou proto zásadní pro dlouhodobé udržení výkonu fotovoltaické elektrárny. „Efektivní monitorování a údržbu umožňují technologie jako inspekce dronů, což může výrazně přispět k zachování optimálního stavu systému,“ uvádí Martin Doležal z DroneTech.

Závěrem lze říci, i když může být investice do fotovoltaiky na první pohled přitažlivá, je nezbytné přistupovat k výběru s plným vědomím všech aspektů, které mohou ovlivnit konečnou návratnost a efektivitu investice.

Líbí se vám článek, dejte mu lajk!

O nás

Vítejte na webu geotermie.cz.

Jsme nezávislým zdrojem informací o geotermální energii od A do Z. Naším cílem je poskytovat vám komplexní a snadno dostupné znalosti o této vzrušující oblasti obnovitelných zdrojů.

Náš tým odborníků je váš průvodce problematikou geotermální energie. Jsme tu, abychom vám přinesli objektivní a kvalifikované informace, které vám pomohou lépe porozumět této inovativní technologii.

Náš magazín se věnuje širokému spektru témat, včetně geotermální energie, technologií a způsobů jejího získávání. Nezapomínáme ani na jiné obnovitelné zdroje, které hrají klíčovou roli v budoucnosti energetiky.

Máme radost , že jsme spustili tento web 1. října 2023 a věříme, že se stane vaším spolehlivým průvodcem ve světě geotermální energie.

Newsletter
Přihlaste se k odběru obsahu do vaší schránky.