Paříž míří k udržitelnému chlazení pomocí geotermie. Uspoří 1 miliardu eur

S rostoucí poptávkou po chlazení analyzuje AFPG poměr nákladů a přínosů zavedení geotermální klimatizace v Paříži ve Francii.

Paříž
Paříž. | ILUSTRACE: geotermie.cz

Paříž: Studie publikovaná Francouzskou asociací profesionálů v oblasti geotermální energie (AFPG) analyzuje výhody širokého nasazení geotermálních řešení pro klimatizaci, přičemž jako příklad slouží francouzské hlavní město.

Úspory

Studie zjistila, že během 50 let by mohlo být dosaženo téměř 1 miliardy eur dlouhodobé hodnoty (tím se zdůrazňuje ekonomická výhoda v podobě dlouhodobých úspor nebo zisků, pozn. red.), pokud by byla celá Paříž klimatizována pomocí geotermální energie, a to ve srovnání s jinými široce používanými řešeními chlazení.

Celá zpráva „Studie o roli geotermální energie v klimatizaci a chlazení“ (ve francouzštině) je dostupná v tomto odkazu.

Rostoucí potřeba klimatizace

Faktory, jako jsou změna klimatu, urbanizace a špatně navržené budovy, způsobují nárůst poptávky po klimatizaci (klimatizování) i v regionech, kde klimatizace tradičně měla velmi malý podíl na spotřebě energie.

Francie je jednou ze zemí zasažených tímto jevem. Navzdory iniciativám na vytvoření více zelených ploch ve městech stále více domácností a budov instaluje chladicí systémy. Zavádění klimatizací ve Francii dosáhlo 25 % v roce 2020, což představuje zhruba 4 až 5 TWh spotřeby energie ročně. Toto číslo by mělo vzrůst na 12 TWh do roku 2050.

V terciárním sektoru (oblast služeb, obchodu a administrativy, pozn. red.) má přibližně 40 % budov instalovanou klimatizaci, což přispívá k 11 TWh spotřeby energie ročně.

Klimatizace pomocí geotermální energie je proto navržena jako alternativa k tradičnějším metodám, jakkoli stále nemnoho lidí ví, že pomocí geotermálního tepelného čerpadla lze nejenom vytápět, ale právě i efektivně chladit. Tím, že odvádí teplo do podloží, pomáhá geotermální klimatizace zabránit efektu městského tepelného ostrova způsobeného nadměrným odváděním tepla do atmosféry. Kromě této přirozené výhody se studie snaží kvantifikovat dlouhodobé ekonomické přínosy přijetí geotermálních technologií pro klimatizaci.

geotermie
Paříž. | ILUSTRACE: geotermie.cz

Analýza nákladů a přínosů

Analýza se zabývá pěti různými typologiemi budov (rodinný dům, síťové bydlení, kancelářská budova, nákupní centrum, zařízení pro péči o seniory), stejně jako různými technickými scénáři – vertikální geotermální sondy a geotermální energie na bázi akviferů.

(Geotermální energie na bázi akviferů je forma geotermálního systému, která využívá přírodní vodní nádrže neboli akvifery v podzemí k získávání tepla nebo chladu. Akvifery jsou podzemní vrstvy vodonosných hornin, ve kterých se hromadí voda. Tento druh systému funguje tak, že teplá voda z akviferu se čerpá na povrch, kde se teplo využívá k vytápění budov nebo výrobě elektřiny. Po ochlazení se voda opět vrací zpět do akviferu.

Tento systém je účinný, protože akvifer často udržuje stabilní teplotu po celý rok, což zajišťuje konstantní zdroj tepla nebo chladu. Akviferové geotermální systémy jsou obvykle vhodné pro oblasti s dostupnými podzemními vodními rezervoáry a mohou být šetrnější k životnímu prostředí, pokud se správně monitorují, aby nedocházelo k nadměrnému vyčerpávání nebo znečištění akviferu, pozn. red.).

Studie však uvádí, že existují i jiná dostupná řešení, jako jsou kompaktní nebo horizontální výměníky tepla.

Analýzy provedené ve všech scénářích ukazují významné úspory ve srovnání s tradičními klimatizačními řešeními. Například řešení s geotermální sondou se stává ekonomicky výhodnějším než plynový kotel a klimatizační systém po 13 letech. V případě síťového systému se geotermální řešení stává výhodnějším de facto okamžitě.

Proč Paříž?

Pro analýzu byla jako příklad použita Paříž, aby se lépe ocenil rozsah úspor z geotermální klimatizace. Poptávka po klimatizaci v Paříži by měla v nadcházejících letech vzrůst na 3,5 TWh/rok. Síť „Fraîcheur de Paris“ již dodává přibližně 456 GWh/rok chlazení a scénář předpokládá, že zbývající poptávka po klimatizaci bude pokryta geotermálními řešeními.

S přihlédnutím k nákladům na instalaci geotermálních klimatizačních systémů (50 % vertikálních sond, 50 % na bázi akviferů), stejně jako k mnoha přínosům z nižších provozních nákladů, snížení úmrtnosti a hospitalizací, snížení ztráty produktivity a snížení emisí uhlíku má zavedení geotermální klimatizace v Paříži během 25 let čistou současnou hodnotu 874,37 milionů eur.

Jde o ziskový projekt s poměrem nákladů a přínosů 1:1,13. Studie významně přispívá k lepšímu pochopení role geotermální energie v klimatizaci či chlazení. Ačkoli by mohla být zlepšena přesnějšími daty, studie představuje vysoce pozitivní trendy a vyhlídky.

Paříž
Paříž. | ILUSTRACE: geotermie.cz

Podtrženo sečteno

  • Zavádění geotermální klimatizace v Paříži se stává stále diskutovanějším tématem v souvislosti s potřebou snížit závislost na tradičních metodách chlazení a vytápění. S rostoucí poptávkou po klimatizaci, způsobenou urbanizací a změnami klimatu, se geotermální energie jeví jako udržitelné řešení. Studie Francouzské asociace geotermálních profesionálů (AFPG) ukazuje, že široké nasazení geotermálních klimatizačních systémů by mohlo během příštích 50 let přinést úspory až 1 miliardy eur, přičemž využití těchto systémů by také snížilo tvorbu tzv. tepelného ostrova ve městech.
  • Geotermální technologie, jako jsou hlubinné vrty do akviferů v pařížském regionu, se již dlouhodobě využívají pro vytápění a nyní se zvažuje jejich širší aplikace pro chlazení. V oblasti Velké Paříže již funguje více než 50 geotermálních sítí zásobujících přibližně 250 000 domácností teplem. Geotermální klimatizace by mohla v budoucnu zajistit další úspory nákladů a snížit emise oxidu uhličitého v hustě obydlených oblastech​(
  • Navíc, vládní plány na rozvoj geotermální energie v rámci přechodu na obnovitelné zdroje energie zahrnují zvýšení kapacity pro povrchové vrty a instalace geotermálních čerpadel, což by mohlo významně přispět k pokrytí energetických potřeb nejen pro vytápění, ale i pro chlazení​.

Líbí se vám článek, dejte mu lajk!

O nás

Vítejte na webu geotermie.cz.

Jsme nezávislým zdrojem informací o geotermální energii od A do Z. Naším cílem je poskytovat vám komplexní a snadno dostupné znalosti o této vzrušující oblasti obnovitelných zdrojů.

Náš tým odborníků je váš průvodce problematikou geotermální energie. Jsme tu, abychom vám přinesli objektivní a kvalifikované informace, které vám pomohou lépe porozumět této inovativní technologii.

Náš magazín se věnuje širokému spektru témat, včetně geotermální energie, technologií a způsobů jejího získávání. Nezapomínáme ani na jiné obnovitelné zdroje, které hrají klíčovou roli v budoucnosti energetiky.

Máme radost , že jsme spustili tento web 1. října 2023 a věříme, že se stane vaším spolehlivým průvodcem ve světě geotermální energie.

Newsletter
Přihlaste se k odběru obsahu do vaší schránky.