Geotermální boom: Zdvojnásobíme využití, snížíme spotřebu plynu o 500 milionů kubíků, zaznělo na summitu

geotermální energie
Geotermální vrt | FOTO: Rotaqua

Geotermální boom nastává. V roce 2024 se na summitu o geotermální energii v Budapešti zdůraznily výzvy ke zvýšení investic a zjednodušení povolovacích procesů. Zájem o geotermální energii roste, a tento summit ukázal potřebu rychlejších kroků k rozvoji tohoto dynamického odvětví.

Maďarsko geotermii zdvojnásobí

Zhruba 200 účastníků se sešlo v Budapešti na druhém ročníku summitu o geotermální energii, který organizovala společnost White Paper Consulting. Globální a regionální odborníci a lídři z průmyslu – 45 řečníků z 27 zemí – upozornili na problémy a příležitosti, jimž čelí 130 firem, které se již zabývají geotermální energií.

Maďarsko patří mezi pět největších uživatelů geotermální energie v Evropské unii, přičemž obdrželo 100 žádostí o průzkum a vydalo 40 licencí. „Chceme do roku 2030 zdvojnásobit naše využití geotermální energie, což by ročně snížilo spotřebu zemního plynu o 500 milionů kubických metrů,“ řekl Attila Steiner, státní tajemník pro energetiku a klima, během zahajovacího projevu.

Vývoj globálních trendů

Marit Brommer, výkonná ředitelka Mezinárodní geotermální asociace, ve svém přehledu globálních trendů vývoje geotermální energie uvedla, že tento sektor bude v budoucnu stále populárnější. „Potřebujeme větší politickou podporu pro geotermální energii a více lidí, protože tento sektor roste a zažívá boom,“ uvedla Brommer. „Musíme ale také investovat do školení a budování kapacit a jedním z klíčových aspektů účinného prosazování jsou přesná data.“

Podle Brommerové je v Maďarsku instalováno 1,09 gigawattů (GW) tepelných systémů pro vytápění a chlazení. Dále zdůraznila potřebu trojnásobně zvýšit celosvětovou ambici při instalaci nové geotermální energie. Svět bude potřebovat 20 000 nových vrtů ročně, aby bylo dosaženo produkce 63 nových gigawattů ročně.

Łukasz Koliński, vedoucí oddělení pro obnovitelné zdroje energie a integraci energetického systému na generálním ředitelství pro energetiku Evropské komise, ve svém projevu zdůraznil roli politiky Evropské unie v urychlení rozvoje a investic do geotermální energie. „V sektoru vytápění stále dominují fosilní paliva,“ uvedl s tím, že obnovitelné zdroje rostou v tomto sektoru ročně jen o šest procentních bodů.

Současný stav a budoucí potenciál

geotermální boom
ILUSTRACE: geotermie.cz

Ve svém projevu na téma současného stavu geotermálního odvětví a jeho budoucího potenciálu, kde bylo geotermální označeno jako „teplo a světlo pod našima nohama“, Miklos Antics, prezident Evropské rady pro geotermální energii, prohlásil: „Budapešť je skutečným hlavním městem geotermální energie.“ Antics také zdůraznil, že projekty geotermální energie mohou trvat tři až pět let, a proto je nutné začít hned, aby byly cíle pro rok 2030 splněny.

V panelové diskusi odborníků na téma politiky eliminace překážek v geotermálním sektoru, Árni Magnússon, generální ředitel společnosti Iceland GeoSurvey (ÍSOR), uvedl: „Kde vítr nefouká a slunce nesvítí, geotermální energie stále funguje.“ Dodal, že historie Islandu je neoddělitelně spjata s geotermální energií, ale že tento zdroj je k dispozici i v celé Evropě.

V panelové diskusi vedoucích energetických firem diskutovali ředitelé o nových možnostech a výzvách v geotermální energii. Csaba Kiss, zástupce generálního ředitele společnosti MVM Hungarian Electricity, uvedl, že firma se snaží rozšířit své portfolio bezuhlíkových zdrojů, přičemž cílem je realizovat 100 megawattů geotermální elektřiny.

Nové vlny v geotermální energii

geotermální energie
ILUSTRACE: geotermie.cz

V klíčovém projevu o nových vlnách v geotermální energii Gábor Molnar, výkonný ředitel Arctic Green Engineering, prohlásil, že geotermální energie představuje stabilitu a dostupnost v moři možností, kde ostatní obnovitelné zdroje závisí na počasí. Uvedl, že existuje mnoho nových příležitostí a projektů s pokročilými technologiemi, které se začínají realizovat.

Strategický ředitel společnosti Rotaqua Gábor Magyar uvedl, že státní firma rozšiřuje svůj park vrtných souprav a že její cílem je zvýšit domácí využití geotermální energie o 20 % do roku 2026.

Líbí se vám článek, dejte mu lajk!

O nás

Vítejte na webu geotermie.cz.

Jsme nezávislým zdrojem informací o geotermální energii od A do Z. Naším cílem je poskytovat vám komplexní a snadno dostupné znalosti o této vzrušující oblasti obnovitelných zdrojů.

Náš tým odborníků je váš průvodce problematikou geotermální energie. Jsme tu, abychom vám přinesli objektivní a kvalifikované informace, které vám pomohou lépe porozumět této inovativní technologii.

Náš magazín se věnuje širokému spektru témat, včetně geotermální energie, technologií a způsobů jejího získávání. Nezapomínáme ani na jiné obnovitelné zdroje, které hrají klíčovou roli v budoucnosti energetiky.

Máme radost , že jsme spustili tento web 1. října 2023 a věříme, že se stane vaším spolehlivým průvodcem ve světě geotermální energie.

Newsletter
Přihlaste se k odběru obsahu do vaší schránky.