Morning Glory Pool, legendární geotermální jezírko zničili turisté: Barvu změnilo kvůli mincím

Morning Glory Pool. | FOTO: Pixabay

Morning Glory Pool, jedno z nejslavnějších geotermálních jezírek v americkém národním parku Yellowstone, bylo kdysi známé svou zářivě modrou barvou. Tato unikátní přírodní atrakce však ztratila svůj původní vzhled kvůli nevhodnému chování turistů, kteří po desetiletí házeli do jezírka mince a odpadky. Postupně se barva vody změnila na zelenou u dna a na žlutou po okrajích, což je důsledkem nejen znečištění, ale také změn teploty vody.

Tradice, která se změnila ve vandalismus

Házení mincí do vody má dlouhou historii, sahající až do starověku, kdy lidé věřili, že jim to přinese štěstí. Tato tradice se rozšířila i do národních parků, včetně Yellowstonu, který byl otevřen v roce 1872. Podle historičky parku Alice Murphyové však tehdejší návštěvníci nechápali, jak fungují gejzíry a termální prameny, a domnívali se, že když do vody hodí předmět, vyvolá to erupci. Tato nesprávná představa vedla k tomu, že tisíce turistů v průběhu let napáchalo nevratné škody na jezírku Morning Glory​.

Neustálé čištění nestačilo

Bývalý ranger Jeff Henry vzpomíná na doby, kdy Národní park Yellowstone pravidelně organizoval čištění termálních pramenů včetně Morning Glory. Pracovníci používali požární hadice k odčerpávání vody a pomocí sítí na dlouhých tyčích vytahovali mince a další odpadky ze dna jezírka. Henry a jeho tým tehdy vyndali stovky předmětů, od kovových součástek po klobouky, které návštěvníci nechtěli lovit sami​.

Přestože se park v posledních letech zaměřuje více na ochranu přirozených změn, jezírko se již nikdy nevrátí k původnímu vzhledu.

Jak se mění barva geotermálních jezírek

Jedním z hlavních důvodů změny barvy Morning Glory Pool je pokles teploty vody, který byl způsoben předměty, jež ucpaly geotermální pramen. Podle vědce Mika Polanda se chladnější jezírka stávají živnou půdou pro bakterie, které vytvářejí různé odstíny zelené a žluté. Vroucí jezírka, jako bylo kdysi Morning Glory, mají obvykle jasně modrou barvu. Jakmile teplota klesne, začnou se objevovat nové mikroorganismy, což postupně mění barvu vody.

Morning Glory Pool
Morning Glory Pool. | FOTO: Pixabey

Minulost a budoucnost

Morning Glory Pool bylo pojmenováno v 19. století po květině zvané povijnice, známé svými krásnými modrými květy. Správa parku nyní s nadsázkou říká, že by jezírko mělo být přejmenováno na „Faded Glory“ – zašlá sláva, protože jeho původní krása je nenávratně ztracena.

Morning Glory Pool
Původní barva jezírka. | FOTO: archiv

I když se množství odpadu v jezírku s přísnějšími pravidly a lepším vzděláním turistů snížilo, následky lidského chování jsou trvalé.

Morning Glory Pool zůstává připomínkou toho, jak i malé a nevinně vypadající akce, jako házení mince do vody, mohou mít dalekosáhlé důsledky pro přírodní prostředí. Yellowstone nadále přitahuje miliony návštěvníků ročně, a proto je ochrana těchto unikátních přírodních divů stále zásadní. Je třeba si uvědomit, že ochrana přírody není jen o pravidlech, ale také o respektu a pochopení, jak křehké tyto ekosystémy jsou.

Líbí se vám článek, dejte mu lajk!

O nás

Vítejte na webu geotermie.cz.

Jsme nezávislým zdrojem informací o geotermální energii od A do Z. Naším cílem je poskytovat vám komplexní a snadno dostupné znalosti o této vzrušující oblasti obnovitelných zdrojů.

Náš tým odborníků je váš průvodce problematikou geotermální energie. Jsme tu, abychom vám přinesli objektivní a kvalifikované informace, které vám pomohou lépe porozumět této inovativní technologii.

Náš magazín se věnuje širokému spektru témat, včetně geotermální energie, technologií a způsobů jejího získávání. Nezapomínáme ani na jiné obnovitelné zdroje, které hrají klíčovou roli v budoucnosti energetiky.

Máme radost , že jsme spustili tento web 1. října 2023 a věříme, že se stane vaším spolehlivým průvodcem ve světě geotermální energie.

Newsletter
Přihlaste se k odběru obsahu do vaší schránky.