Geotermální energie z tunelů metra: Praha chystá unikátní projekt na vytápění a chlazení

geotermální energie
Nové Dvory | FOTO: Petr Hlaváček
Reklama

Praha chystá realizaci unikátního projektu, který se zaměřuje na získávání geotermální energie z tunelů metra a její následné využití pro vytápění a chlazení budov na Nových Dvorech. Tento ambiciózní plán představuje průlom v české energetice, protože poprvé v historii hlavního města bude k vytápění a chlazení budov použita energie z tunelu metra.

Geotermální teplo jako klíč k úsporám energie

„Je to poprvé, co v Praze plánujeme získávání geotermální energie z tunelu metra a její využívání pro výrobu tepla či chladu pomocí tepelného čerpadla,“ uvedl náměstek pro rozvoj Petr Hlaváček. Tento projekt je výsledkem dlouhodobé spolupráce mezi Pražskou developerskou společnostíDopravním podnikem hl. m. Prahy, který upravil projekt linky metra D tak, aby umožnil efektivní využití tepla z podzemí.

Hlavním přínosem projektu je využití ražené stanice metra, která se nachází ve větší hloubce, což umožní efektivnější zisk tepla. Hlaváček zdůrazňuje, že díky těmto podmínkám bude možné dosáhnout vyššího tepelného zisku. Tento způsob využití energie je osvědčený, a nejen že přispívá ke snížení energetické náročnosti budov, ale také k redukci jejich uhlíkové stopy.

geotermální energie
ILUSTRACE: geotermie.cz

„Na jednu kilowatthodinu spotřebované elektřiny jsou čerpadla schopna vyrobit několik (typicky 3 až 5) kilowatthodin tepelné energie či chladu, případně obojí současně,“ vysvětluje Hlaváček, čímž zdůrazňuje efektivitu tohoto řešení.

Projekt se nese v duchu Klimatického plánu hlavního města Prahy do roku 2030, který klade důraz na udržitelné a ekologické způsoby vytápění a chlazení. Využití geotermální energie z metra představuje inovativní způsob, jak snížit spotřebu primární energie a zároveň snížit emise oxidu uhličitého o desítky procent oproti běžným řešením.

Výkon a pokrytí energetických potřeb

geotermální teplo
Metro D. | ILUSTRACE: archiv

Předpokládá se, že celkový výkon energocentra s tepelným čerpadlem dosáhne 1,5 MW, což je dostatečné pro pokrytí většiny potřeb tepla a chladu budov v těsné blízkosti stanice metra Nové Dvory. Tato energie bude využita k vytápění a chlazení administrativních budov, školy, sportovního centra a tří bytových domů. Toto řešení je skvělou ukázkou toho, jak lze využít městskou infrastrukturu k dosažení vyšší energetické soběstačnosti a ekologičnosti.

Dlouhodobá snaha o propojení městského rozvoje s moderními technologiemi přináší nejen energetické úspory, ale také zlepšení kvality života obyvatel. Pražská developerská společnost ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy tímto projektem ukazuje, že inovativní přístupy k energetice mohou přinést skutečnou změnu v městském prostředí.

Budoucnost udržitelné energetiky

Využití geotermální energie z tunelu metra přináší nový standard pro moderní městské stavby. Tento projekt nejenže šetří energii a snižuje emise, ale také vytváří podmínky pro udržitelný rozvoj měst.

Praha se díky tomuto inovativnímu přístupu stává lídrem v oblasti městského rozvoje a udržitelné energetiky. Projekt Nové Dvory je skvělým příkladem toho, jak lze efektivně spojit moderní technologie s ekologickými cíli a zároveň zajistit, aby byly budovy energeticky soběstačné a šetrné k životnímu prostředí.

metro
Vizualizace stanice Nové Dvory, metro D. | ILUSTRACE Dopravní podnik hl. m. Prahy

Ve světě to funguje

Geotermální vytápění a chlazení z tunelů metra je technologie, která se úspěšně využívá v několika částech světa. Zde jsou některé z příkladů:

  1. Melbourne, Austrálie: Výzkumný projekt v Melbourne testoval účinnost využití geotermální energie z tunelů metra pro vytápění a chlazení budov. Systém, který byl instalován v základech nové stanice State Library, prokázal, že geotermální energie může pokrýt potřeby vytápění a chlazení nejen samotné stanice, ale i okolních budov. Projekt ukázal potenciál této technologie pro další rozvoj jak v Austrálii, tak po celém světě.
  2. Vídeň, Rakousko: V metru ve Vídni, konkrétně na lince U2, byly některé úseky vybaveny geotermálními prvky. Energie získaná z tunelů se používá jak pro vytápění, tak pro chlazení, a pokrývá značnou část energetických potřeb okolních budov. Tento projekt zdůrazňuje, jak mohou být geotermální systémy integrovány do nové městské infrastruktury.
  3. Stuttgart, Německo: Na stanici Fasanenhof na lince metra v Stuttgartu vědci z Univerzity ve Stuttgartu testovali geotermální systémy, které využívají teplo z tunelů. Tento projekt ukazuje, že tato technologie může být efektivně integrována do nových tunelových staveb za relativně nízké náklady​.

Tyto příklady ukazují, že geotermální energie z tunelů metra může být účinně využita pro snížení emisí a energetických nákladů ve městech po celém světě.

Reklama

Líbí se vám článek, dejte mu lajk!

O nás

Vítejte na webu geotermie.cz.

Jsme nezávislým zdrojem informací o geotermální energii od A do Z. Naším cílem je poskytovat vám komplexní a snadno dostupné znalosti o této vzrušující oblasti obnovitelných zdrojů.

Náš tým odborníků je váš průvodce problematikou geotermální energie. Jsme tu, abychom vám přinesli objektivní a kvalifikované informace, které vám pomohou lépe porozumět této inovativní technologii.

Náš magazín se věnuje širokému spektru témat, včetně geotermální energie, technologií a způsobů jejího získávání. Nezapomínáme ani na jiné obnovitelné zdroje, které hrají klíčovou roli v budoucnosti energetiky.

Máme radost , že jsme spustili tento web 1. října 2023 a věříme, že se stane vaším spolehlivým průvodcem ve světě geotermální energie.

Newsletter
Přihlaste se k odběru obsahu do vaší schránky.