Komunitní farmy: Lokální udržitelné zemědělství změní budoucnost i díky geotermii

Geotermální energie pomáhá po celý den udržet stabilní teplotu. A to v situaci, kdy ve státě New York se průměrná teplota pohybuje mezi 10 až 13 stupni.

Geotermální skleník | FOTO: Pexels.com

Efektivní, udržitelné a lokální zemědělství bez pesticidů posiluje místní komunity a je udržitelné. Komunitní farmy mohou mít značný vliv na budoucnost zemědělství. 

Komunitní farma

Na česká rajčata jsme si již zvykli, ale možná se dočkáme i dalších plodin, které najdeme nejen v hypermarketech, ale především v malých městech v místních obchodech nebo jen restauracích. 

Příkladem, jak může komunitní farma vypadat, je ta, kterou vede Terry Bloom ve městě Newfield v New Yorku. Během nejistého období COVID-19, kdy se v některých oblastech zhoršilo zásobování potravinami, se rozhodl postavit skleník.

Používá ho nejen pro pěstování rostlin. Tato dřevěná konstrukce o rozloze 4 000 čtverečních stop (přibližně 370 m2) obsahuje také kuchyň farmy a pivnici. A vše je vytápěno geotermální energií.

Vše funguje jednoduše

„Když řeknete geotermální, mnohdy se lidem zamlží oči, protože to zní technicky a vědecky. Ale funguje to jednoduše, a to na tom miluji,“ tvrdí Bloom.

Geotermální energie pomáhá po celý den udržet stabilní teplotu. A to v situaci, kdy ve státě New York se průměrná teplota pohybuje mezi 10 až 13 stupni, v zimním období ale klesá hluboko i pod nulu. 

Geotermální systémy využívají toto teplo k vytápění, když je venku nízká teplota. Princip je jednoduchý: Pod skleníkem se klikatí tisíce stop plastových drenážních trubek. Ventilátory tahají vzduch těmito trubkami do budovy.

Komunitní farmy
Foto: Pexels.com

Bloom k tomu dodává: „Představte si, že venku je nula stupňů. Celý systém funguje tak, že do místnosti vhání teplý vzduch z ventilů, které dodávají teplý geotermální vzduch.“

Snížení nákladů

Systém snižuje provozní náklady a pomáhá vyhnout se používání dražších a neekologických zdrojů tepla, jako jsou zemní plyn nebo propan.

I během zimy tak rostliny přežijí a zákazníci se i v tomto období scházejí, aby si užili místní jídlo a pivo v jedinečném prostředí.

V České republice je takový potenciál značný. V současnosti česká rajčata najdeme v hypermarketech nebo na specializovaných velkých farmách. 

V budoucnosti se nejspíše dočkáme toho, že lepší restaurace a pivovary si budou zakládat na svých vlastních či lokálně pěstovaných potravinách. A geotermie může být klíčem, který jim kvalitní potraviny zajistí během celého roku.

Líbí se vám článek, dejte mu lajk!

O nás

Vítejte na webu geotermie.cz.

Jsme nezávislým zdrojem informací o geotermální energii od A do Z. Naším cílem je poskytovat vám komplexní a snadno dostupné znalosti o této vzrušující oblasti obnovitelných zdrojů.

Náš tým odborníků je váš průvodce problematikou geotermální energie. Jsme tu, abychom vám přinesli objektivní a kvalifikované informace, které vám pomohou lépe porozumět této inovativní technologii.

Náš magazín se věnuje širokému spektru témat, včetně geotermální energie, technologií a způsobů jejího získávání. Nezapomínáme ani na jiné obnovitelné zdroje, které hrají klíčovou roli v budoucnosti energetiky.

Máme radost , že jsme spustili tento web 1. října 2023 a věříme, že se stane vaším spolehlivým průvodcem ve světě geotermální energie.

Newsletter
Přihlaste se k odběru obsahu do vaší schránky.