Efektivní, udržitelné a lokální zemědělství bez pesticidů posiluje místní komunity a je udržitelné. Komunitní farmy mohou mít značný vliv na budoucnost zemědělství.
Obsah
Komunitní farma
Na česká rajčata jsme si již zvykli, ale možná se dočkáme i dalších plodin, které najdeme nejen v hypermarketech, ale především v malých městech v místních obchodech nebo jen restauracích.
Příkladem, jak může komunitní farma vypadat, je ta, kterou vede Terry Bloom ve městě Newfield v New Yorku. Během nejistého období COVID-19, kdy se v některých oblastech zhoršilo zásobování potravinami, se rozhodl postavit skleník.
Používá ho nejen pro pěstování rostlin. Tato dřevěná konstrukce o rozloze 4 000 čtverečních stop (přibližně 370 m2) obsahuje také kuchyň farmy a pivnici. A vše je vytápěno geotermální energií.
Vše funguje jednoduše
„Když řeknete geotermální, mnohdy se lidem zamlží oči, protože to zní technicky a vědecky. Ale funguje to jednoduše, a to na tom miluji,“ tvrdí Bloom.
Geotermální energie pomáhá po celý den udržet stabilní teplotu. A to v situaci, kdy ve státě New York se průměrná teplota pohybuje mezi 10 až 13 stupni, v zimním období ale klesá hluboko i pod nulu.
Geotermální systémy využívají toto teplo k vytápění, když je venku nízká teplota. Princip je jednoduchý: Pod skleníkem se klikatí tisíce stop plastových drenážních trubek. Ventilátory tahají vzduch těmito trubkami do budovy.
Bloom k tomu dodává: „Představte si, že venku je nula stupňů. Celý systém funguje tak, že do místnosti vhání teplý vzduch z ventilů, které dodávají teplý geotermální vzduch.“
Snížení nákladů
Systém snižuje provozní náklady a pomáhá vyhnout se používání dražších a neekologických zdrojů tepla, jako jsou zemní plyn nebo propan.
I během zimy tak rostliny přežijí a zákazníci se i v tomto období scházejí, aby si užili místní jídlo a pivo v jedinečném prostředí.
V České republice je takový potenciál značný. V současnosti česká rajčata najdeme v hypermarketech nebo na specializovaných velkých farmách.
V budoucnosti se nejspíše dočkáme toho, že lepší restaurace a pivovary si budou zakládat na svých vlastních či lokálně pěstovaných potravinách. A geotermie může být klíčem, který jim kvalitní potraviny zajistí během celého roku.