Geotermální energie ze starých uhelných dolů vytápí domovy ve Velké Británii. Voda má 40°C

Podle britského geologického průzkumu má geotermální energie potenciál dodávat teplo každému domovu v zemi po dobu 100 let.

Ty samé tunely, které byly po staletí využívány k těžbě fosilních paliv, nyní pomáhají vytápět britské domovy čistou energií z jádra Země. Jde o využití geotermální energie – tepla důlní vody, které má potenciál poskytnout teplo stovkám tisíc domovů na severu země.

Až čtvrtina domovů nad doly

Alespoň čtvrtina domovů ve Velké Británii se nachází nad opuštěnými uhelnými doly. Obyvatelé těchto měst a městeček se zároveň potýkají s raketově rostoucími účty za energie. Využití tepla důlní vody by se mohlo stát vítězstvím pro tyto komunity.

A technologie již funguje. Minulý rok byla v Gatesheadu, městě jižně od Newcastle, otevřena jedna z největších teplovodních sítí z důlní vody v Evropě. Systém geotermální energie dodává teplo a teplou vodu stovkám domovů, kanceláří a vysoké škole ve městě pomocí teplé vody čerpané z rozsáhlé sítě starých důlních tunelů.

Tajemství důlních šachet

Když bylo mnoho britských uhelných dolů bylo opuštěno, čerpadla, která je udržovala suchá, byla vypnuta a doly se naplnily vodou. Ačkoli mnoho těchto důlních šachet není zvláště hlubokých, voda v nich obsažená je výrazně teplejší (asi 40°C) než na povrchu.

Ačkoliv voda v britských dolech obecně není dostatečně horká na výrobu elektřiny (pro to jsou potřeba teploty přesahující 160°C), může být přesto čerpána na povrch a použita k vytápění domovů. Využití starých důlních šachet k extrakci tepla také znamená, že není nutné vrtat nové hlubinné vrty – nejdražší část extrakce geotermální energie.

Geoenergy Observatories

Schéma v Gatesheadu přichází v době obnoveného zájmu o geotermální energii v Británii. V čele stojí projekt Geoenergy Observatories za 31 milionů liber, který aktuálně staví dvě podzemní observatoře v Glasgow a Cheshire. Tato zařízení budou mapovat podzemí, podobně jako mapujeme noční oblohu.

To, co najdou, by mohlo poskytnout klíčová řešení pro velkou výzvu dekarbonizace. Samotné budovy vyprodukovaly v roce 2021 20 % všech emisí ve Velké Británii. Ale podle Britského geologického průzkumu má geotermální energie potenciál dodávat teplo každému domovu v zemi po dobu 100 let.

Líbí se vám článek, dejte mu lajk!

O nás

Vítejte na webu geotermie.cz.

Jsme nezávislým zdrojem informací o geotermální energii od A do Z. Naším cílem je poskytovat vám komplexní a snadno dostupné znalosti o této vzrušující oblasti obnovitelných zdrojů.

Náš tým odborníků je váš průvodce problematikou geotermální energie. Jsme tu, abychom vám přinesli objektivní a kvalifikované informace, které vám pomohou lépe porozumět této inovativní technologii.

Náš magazín se věnuje širokému spektru témat, včetně geotermální energie, technologií a způsobů jejího získávání. Nezapomínáme ani na jiné obnovitelné zdroje, které hrají klíčovou roli v budoucnosti energetiky.

Máme radost , že jsme spustili tento web 1. října 2023 a věříme, že se stane vaším spolehlivým průvodcem ve světě geotermální energie.

Newsletter
Přihlaste se k odběru obsahu do vaší schránky.