Výhodné dotace pro firmy a obce na fotovoltaiku: Jak získat podporu?

dotace
FOTO: archiv

Od roku 2024 mají firmy a obce možnost získat významné dotace na instalaci fotovoltaických elektráren. Ministerstvo životního prostředí ČR ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí (SFŽP) spouští nové dotační výzvy v rámci programu RES+, který cílí na podporu ekologických a udržitelných zdrojů energie. Tato iniciativa je zaměřena především na instalaci fotovoltaických systémů, které mohou být kombinovány s dalšími technologiemi, jako je například geotermální energie. Celkově jsou alokovány miliardové investice, což otevírá významnou příležitost pro podniky a veřejné instituce snížit své provozní náklady a zvýšit energetickou soběstačnost.

Dotace pro firmy: Významné úspory na energiích

Firmy po celé České republice mají možnost získat podporu na instalaci fotovoltaických elektráren s výkonem od 10 kWp až do 5 MWp. V Praze lze čerpat dotaci na elektrárny s výkonem od 10 kWp, mimo Prahu pak od 50 kWp.

Dotace mohou pokrýt až 50 % celkových způsobilých nákladů, což zahrnuje nejen samotnou instalaci solárních panelů, ale také přípravu projektové dokumentace, technický dozor a další přidružené náklady.

Firmy, které se rozhodnou pro fotovoltaickou elektrárnu, mohou počítat s rychlou návratností investice, která se díky dotacím může pohybovat mezi 2 až 3 lety. Kromě toho je možné kombinovat fotovoltaiku s bateriovými úložišti, což umožňuje efektivní skladování přebytečné energie pro pozdější použití. Tento přístup výrazně snižuje závislost na externích zdrojích energie, což může být zvláště výhodné v období vysokých cen elektřiny nebo jejího nedostatku​.

Výhody pro menší obce: Až 75 % pokrytí nákladů

Pro menší obce do 3 000 obyvatel je připravena speciální dotační výzva, která jim umožňuje čerpat až 75 % celkových nákladů na instalaci fotovoltaických elektráren​.

Tato podpora je určena především na instalace na veřejných budovách, jako jsou školy, obecní úřady nebo kulturní domy, ale vztahuje se i na přístřešky a další infrastrukturu. Dotace mohou pokrýt nejen samotnou instalaci panelů, ale také rekonstrukci střech a modernizaci elektroinstalace​.

Obce, které investují do těchto systémů, nejenže přispívají k udržitelnému rozvoji, ale také výrazně sníží své náklady na energie. Podpora zahrnuje také zavedení energetického managementu a inteligentního řízení spotřeby energie, což umožňuje optimalizovat využití vyrobené elektřiny​.

dotace
Dotace jsou pro obce výhodné. | ILUSTRACE: Geotermie.cz

Flexibilní možnosti instalace

Jednou z výhod dotačního programu RES+ je flexibilita, kterou nabízí v oblasti umístění fotovoltaických panelů. Ačkoli je preferováno umístění na střechy budov, není to nutná podmínka. Fotovoltaické panely lze instalovat také na přilehlé pozemky, brownfieldy nebo jiná volná místa v okolí firmy či obce​.

To je výhodné zejména pro podniky, které nemají vhodné střešní prostory nebo mají omezenou statiku budov.

Co lze z dotace pořídit?

Dotace se nevztahuje pouze na instalaci fotovoltaických panelů. Podporovány jsou také systémy bateriové akumulace, které umožňují uchovat vyrobenou energii pro pozdější použití. To je výhodné zejména pro podniky, které mohou energii čerpat například v nočních hodinách, kdy fotovoltaická elektrárna nevyrábí elektřinu​.

Dále jsou podporovány náklady na projektovou přípravu, technický a autorský dozor, systémy energetického managementu a bezpečnostní opatření​.

Významnou výhodou programu je jeho zaměření na dlouhodobou udržitelnost a minimalizaci provozních nákladů. Systémy energetického managementu umožňují monitorovat spotřebu a optimalizovat využití energie na základě aktuálních potřeb a výroby elektřiny z fotovoltaiky​.

Jak se připravit na žádost o dotaci?

Proces podání žádosti o dotaci na fotovoltaiku je relativně složitý, zejména pro firmy a obce, které s tímto typem projektů nemají zkušenosti. Proto je doporučeno spolupracovat s odborníky, kteří dokáží projekt připravit na klíč​.

Žádosti lze podávat od 1. března 2024, avšak proces přípravy projektové dokumentace, včetně získání stavebního povolení, může trvat několik měsíců​.

Příležitost pro firmy i obce

Dotační program RES+ přináší firmám a obcím v roce 2024 zásadní příležitost, jak snížit své energetické náklady a přispět k ochraně životního prostředí. Díky vysokým dotacím a možnosti kombinace s dalšími technologiemi, jako je geotermální energie nebo bateriová úložiště, mohou firmy i obce dosáhnout výrazné úspory a energetické soběstačnosti. Nezbytnou podmínkou je však důkladná příprava a včasné podání žádosti, aby mohly být plně využity všechny dostupné prostředky.

Líbí se vám článek, dejte mu lajk!

O nás

Vítejte na webu geotermie.cz.

Jsme nezávislým zdrojem informací o geotermální energii od A do Z. Naším cílem je poskytovat vám komplexní a snadno dostupné znalosti o této vzrušující oblasti obnovitelných zdrojů.

Náš tým odborníků je váš průvodce problematikou geotermální energie. Jsme tu, abychom vám přinesli objektivní a kvalifikované informace, které vám pomohou lépe porozumět této inovativní technologii.

Náš magazín se věnuje širokému spektru témat, včetně geotermální energie, technologií a způsobů jejího získávání. Nezapomínáme ani na jiné obnovitelné zdroje, které hrají klíčovou roli v budoucnosti energetiky.

Máme radost , že jsme spustili tento web 1. října 2023 a věříme, že se stane vaším spolehlivým průvodcem ve světě geotermální energie.

Newsletter
Přihlaste se k odběru obsahu do vaší schránky.